lördag 9 november 2013

ME - det har jag nog inte, eller??

Jag har två vänner som lever med diagnosen ME sedan många år tillbaka. De var tidigare aktiva, engagerade personer som älskade människorna de jobbade med och var riktigt duktiga på det jobb de utförde! De är fortfarande underbara människor, så klart, men deras möjlighet att använda all sin kunskap och engagemang till att arbeta är borta - de har full shå att klara vardagen!

När jag jämför med detta är jag väldigt pigg! Samtidigt är det samma problematik det handlar om. Kan man ha den här sjukdomen på olika "nivåer" precis som man kan vara olika hårt drabbad av de flesta diagnoser?? Ibland skulle det underlätta att ha en ordentlig diagnos och prognos, men å andra sidan spelar det väl ingen roll - jag är som jag är just nu och det påverkar mitt liv på det sättet det gör - oavsett vad det kallas... Sjukvårdens kunskaper på området är ju iallafall klart begränsade, som framkommer av reportaget från SVT, och nån större hjälp härifrån psykiatrin verkar jag ju inte få - efter det katastrofala besöket i augusti har jag inte hört ett knyst, trots att min läkare dessutom skickat en ny remiss...

Se reportaget från SVT , bra att de lyfter problematiken iallafall!
Få hjälps för kronisk trötthet
Kroniskt trötthetssyndrom eller ME som sjukdomen kallas har drabbat omkring 40 000 svenskar - men bara en bråkdel av dom får specialistvård - torts att det är en mycket svår sjukdom. Både läkare och patienter vittnar om en grupp mycket sjuka människor.


Så här skriver de på Göterborgs Universitets hemsida om det:

Mental trötthet eller hjärntrötthet

Mental trötthet är en bekymmersam konsekvens efter traumatiska skallskador, stroke och annan sjukdom i nervsystemet. Tillståndet kännetecknas av en påtaglig uttröttning redan efter måttlig mental aktivitet. En omfattande trötthet kan slå an mycket snabbt och det är då inte möjligt att fortsätta aktiviteten. Typiskt är också en påfallande lång återhämtning för att återfå den mentala energin. Uppmärksamheten kan inte upprätthållas annat än under kortare perioder. Hjärnan blir överbelastad med ovidkommande information. Andra vanliga symtom såsom irritabilitet, gråtmildhet, ljud- och ljuskänslighet samt huvudvärk kan också förekomma.






Så jag fortsätter att ta varje dag som den kommer och gör det bästa av den :-) Idag är det en riktigt grå höstdag, men då kan man ju njuta av en dag inne i sällskap av familjen och våra små fåglar - idag fick sig Lutz (den gröna) en första ofrivillig flygtur, men snart inne i buren igen var hon lugn och nöjd! Snart hoppas vi på lite lugnare flygturer :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar